Emulgointi

Kun haluamme valmistaa voiteita tai mitä tahansa tuotteita, joissa yhdistyvät vesi ja öljyt, tarvitsemme tuotteisiimme emulgointiaineita.
Markkinoilla on paljon erilaisia emulgointiaineita.
On makukysymys, tykkäätkö käyttää voiteissa esim.BTMS:ää vai Vegetalia. Sanotaan, että BTMS jättää iholle mattapintaisemman tunteen mutta itse en pahemmin ole eroa huomannut. Herkkähipiäiset voivat tämän kyllä huomata.
Setyylialkoholi ei ole varsinainen emulgointiaine, vaan pikemminkin emulgointiaineen "tukiaine", rasva-alkoholi, joka parantaa ja tukee varsinaista emulgointiainetta. Setyylialkoholi toimii myös viskositeetin muuntajana, eli sillä voidaan vaikuttaa emulsion paksuuteen.

Ensimmäinen ja mielestäni tärkeä sääntö on katsoa emulgointiaineen virallista INCI-nimeä. Valmistajasta riippuen emulgointiaineilla saattaa olla eri myyntinimet, vaikka inci-nimet olisivatkin samat. Tästä syystä kannattaa opetella jo heti alussa käyttämään ja katsomaan virallisia inci-nimiä.

Suurin osa emulgointiaineista on riippumattomia HLB:stä, tämä toki helpottaa emulgointiaineen käyttöä, kun ei tarvitse erikseen laskea, kuinka paljon rasva-aineita ja itse emulgointivahaa tarvitaan.
Emulgointiaineet (yleisesti niitä kutsutaan emulgointivahoiksi) ovat yleensä joko W/O tai O/W.
W/O tarkoittaa, että vettä öljyssä, eli vesipisarat dispergoituvat öljyyn. (Dispersio= seos, joka muodostuu erittäin pienikokoisista hiukkasista nesteessä).
O/W tarkoittaa, että öljyä vedessä, eli öljypisarat dispergoituvat veteen.





Kommentit