Perusvoiteet

En enää muista millainen oli ensimmäinen voiteeni. Hih, siitä on jo niin kauan. Lataan tähän jotain perusasioita voiteiden tekemisessä ja raaka-aineissa.

Muistathan, että vesifaasiin tulee vesiliukoiset aineet ja rasvafaasiin rasvaliukoiset aineet. Sitten on vielä cool down vaihe, eli loppuvaihe, jolloin loput aineet (jotka eivät kestä kuumennusta) laitetaan seokseen, lämpötilan ollessa alle +45 astetta.

Faaseja tehdessäsi kuumenna ne 70-80 asteeseen, jonka jälkeen kaada vesifaasi rasvafaasiin tai rasvafaasi vesifaasiin (riippuen siitä teetkö O/W vai W/O emulsiota) ja sekoita. Faasien yhdistämisen jälkeen nosta seos kylmään vesiastiaan ja jäähdytyksen aikana sekoita seosta. Sekoita aina silloin tällöin uudelleen ja tarkista lämpötila.

Eteerisiä öljyjä ei tulisi lisätä ennenkuin lämpötila on alle +25 astetta.

Kevyisiin voiteisiin käytä 65-80 % vettä. Käytä aina resepteissä prosenttimääriä. Prosentit on helppo vääntää grammoiksi ja suosittelen kyllä ehdottomasti, että unohdat moiset määritelmät kuin ruoka- ja teelusikka ja mittaa raaka-aineet aina grammoina. Itselläni on käytössä vaaka, joka mittaa jopa yhden hiuksen painon, mutta se onkin jo hiukan hifistelyä. Tavallisella ruokavaa´alle pärjää ihan hyvn. :)

Tässä on yksi hyvin helppo O/W emulsion resepti;

Vesifaasi
60-80 % vettä, sisältäen esimerkiksi
10-20 % hydrosoleja
1-5 % humektantteja (esim.glyseriini)
0.5-2 % kumeja

Rasvafaasi
20-30 % rasva-aineita, sisältäen esimerkiksi
2-10 % kasvivoita
10-25 % öljyä
3-8 % emulgointiaine
0,5-3 % apuemulgointiaineita

Loppufaasi
0,5-1 % säilöntäaine
1 % hajuste/eteeriset öljyt
1-5 % uutteet/vaikuttavat aineet

Perusreseptejä on  helppo muunnella, kunhan perusfaktat on selvillä. Säilöntäaineen määrä riippuu monesti siitä, mitä ainetta käytät ja mihin. Hajusteen voi aina jättää pois, kunhan muistat, että reseptin lopputulos täytyy aina olla 100 %. Jos lisäät tai vähennät jotain esim.loppuvaiheesta, lisää tai vähennä se vedestä tai öljystä.

Esim. jos haluaisit käyttää vaikka 10 % laventelikukkaisvettä, vähennä silloin vedestä 10 %. Veden voit aina korvata hydrosoleilla, eli kukkaisvesillä.

Veteenliukenevia aineita on mm. ;
*allantoiini
*glyseriini
*natriumlaktaatti
*hydrosolit
*sorbitoli
*hydrolysoitu proteiini


Kaikki voiteet ja muut aineet, joissa on vettä tarvitsevat ehdottomasti säilöntäainetta!!! Siellä, missä on vettä, on myös mahdollinen kasvualusta bakteereille! Salvat ovat periaatteessa ainoat, mihin ei tarvitse lisäillä säilöntäainetta, koska ne valmistettaan pääosin vain öljyistä. Rasvat reagoivat hapen kanssa ja happi kiihdyttää rasvahappojen hapettumista, mikä tarkoittaa sitä, että tietyt rasvat härskiintyvät helpommin kuin toiset. Tätä voidaan hidastaa lisäämällä tuotteeseen e-vitamiinia.

Tarkasta aina valmistajan suositukset raaka-aineilla, joita käytät. Valmiin tuotteen pH on myös tärkeä tietää, sillä useat säilöntäaineet toimivat vain tietyn pH raja-arvojen sisällä. pH mitataan vain vesipitoisista tuotteista, sillä vedettömät tuotteet ei omaa pH-arvoa. Mittaamiseen voit käyttää pH-liuskoja tai elektronista mittaria. Liuskat ovat kertakäyttöisiä.

Kommentit